רישום בית משותף – מה צריך לדעת?
בשוק הדיור הישראלי מרבית האנשים רוכשים דירה שהיא בעצם בית משותף- הדוגמא המובהקת ביותר לכך היא דירה שהינה חלק מבניין. מעבר לבעלות על הדירה (ולעיתים גם החנייה) הפרטית ישנו גם רכוש משותף כגון שטחי מעבר- בין אם זה לובי, חצר או גרם המדרגות. מה החשיבות המשפטית של רישום בית משותף ולמה עליכם לוודא כי הוא נרשם בפנקס הבתים המשותפים בצורה נכונה?
מה אומר החוק?
כאמור בגלל אותה בעלות משותפות נושא זה עלול להיות קצת מורכב משפטית ולכן על פי חוק המקרקעין יש להסדיר רישום בפנקס בתים משותפים. ההגדרה של בית משותף הינה בית שיש בו שתי דירות או יותר, כאשר כל אחת שייכת לאדם אחר כמובן. ולגבי הרכוש המשותף שכולל את השטחים שפירטנו וגם מעליות, מקלטים וכדומה יהיה על הדיירים להחליט יחד, בין אם באמצעות אספות דיירים או וועד.
סעיף 6ב (2) של חוק המכר קובע כי החובה על רישום הבית המשותף שייכת ליזם ועליו לעמוד בטווח זמן מוגדר – תוך שנה מאז שבוצע רישום איחוד וחלוקה של המקרקעין או שנה מאז שהועברה הדירה לקונה, לפי המאוחר מבניהם. למרות החוק, יזמים רבים לא עומדי בזמנים ועוברות שנים ארוכות עד שמוסדר הרישום. היות והדיירים הם בעלי האינטרס הגדול ביותר לביצוע הרישום האחריות שלהם היא לבדוק שהוא מבוצע.
הצורך מאחורי רישום בית משותף
רכשתם דירה ואתם רוצים לרשום אותה על שמכם בטאבו? דבר זה מתאפשר אך ורק לאחר שהמבנה עצמו נרשם כבית משותף, אך ההשפעה של אי רישום הבית כמשותף היא אף יותר רחבה בגלל השפעתה על הזכויות הקנייניות שלכם כבעלים והשלכותיה המשפטיות (כיוון שזכויות על פי חוזה בלבד אינן מספיקות). כלומר, העסקה לא באמת הושלמה בהצלחה ולכן זכויותיכם מוגבלות.
כיום מרבית הקונים לוקחים משכנתא על מנת להוציא את העסקה לפועל, מעטים הבנקים שיסכימו לתת אותה אם הבניין לא רשום כבית משותף וככל הנראה יהיה על הלווה להתחייב בחוזה ההלוואה כי זה יקרה. בנוסף, ללא הרישום לא תהיה אפשרות לעשות שינויים בנכס או לקבל היתר בנייה וכתוצאה מכך גם לא להשביח אותו. מעבר לכך, בעת מכירת הדירה אף קונה לא ירצה להסתכן בקניית דירה שרישומה אינה מוסדר ואין הוכחה לכך שמי שמוכר את הדירה הוא באמת הבעלים שלה. גם אם תצליחו למכור זה יהיה במחיר נמוך משמעותית מהשווי שלה.
כיצד מתבצע הרישום?
לשכת המקרקעין המוכרת גם כטאבו היא הכתובת לרישום הבית המשותף. לשם כך דרושה לא מעט בירוקרטיה והמצאת מסמכים שונים כגון טופס בקשת רישום, תשריט (יכלול בין היתר פרטי חלקה ומבנה), נסח טאבו, תקנון בית משותף החתום על ידי כלל הדיירים, הסכמה לשימוש נציגות זמנית וכמובן אישורים שונים על תשלום מיסים בעת הצורך ועוד.
לאחר שבדקתם כי כל הפרטים נכונים תוכלו להגיש את בקשת הרישום באתר המשפטים אך קודם לכן יהיה עליכם לשלם אגרה הנקראת “בקשה לרישום בית בפנקס הבתים המשותפים” לכל דירה בבית המשותף. אם תרצו לרשום גם את התקנון המוסכם תצטרכו לשלם אגרה נוספת. את התשלום ניתן לבצע בדואר, באתר או בלשכה עצמה.
כאמור אי רישום כלל או רישום המכיל טעויות משפיע על כל הזכויות שלכם בנכס ועל ערך הנכס לכן באם קרתה טעות, דבר שקורה לא מעט, יש לעדכנה באופן מהיר על ידי בקשת תיקון צו רישום בית משותף על ידכם או עורך דין מטעמכם.
משרד עורכי דין ונוטריון אמיר שטיינהרץ ושות’ הינו בעל ניסיון של כ-15 שנה בדיני מקרקעין ונדל”ן וליווה בהצלחה לקוחות בעסקאות שונות, ביניהם הליכי רישום בית משותף ותיקונים הכרחיים.