ASTLaw

תיקון זכויות הקשישים בחוק ההסדרים החדש

חוק ההסדרים החדש, אשר עבר את אישור הכנסת במאי 2023, מביא עמו מספר בשורות גדולות, כאשר אחת הבולטות מבניהן היא הפחתה של אחוז הדיירים שצריכים לתת הסכמה על מנת שפרויקטים של תמ"א 38/2 (במסגרת התחדשות עירונית) ייצאו לדרך- מדובר בחדשות נהדרת עבור יזמים.

אם עד היום נדרשה הסכמה של 80% מהדיירים, לאחר תיקון החוק תידרש הסכמה של 66% אחוז בלבד, בדיוק כמו בפרויקטים של פינוי בינוי (כמובן שחוק זה יהיה תקף גם לתכניות שיחליפו את תמ"א 38 שצפויה להיעלם בקרוב).

בשורה נוספת היא הקלה בבירוקרטיה שנובעת מכך שיותר אין צורך באישור מהנדס הרשות המקומית לקבלת החלטה מקדמית – תהליך שדרש בעבר לא מעט זמן. אולם, החוק לא מטיב רק עם יזמים בתחום ההתחדשות העירונית אלא גם עם אוכלוסיית הקשישים והחולים הסיעודיים שיקבלו הטבות זהות לאלו של הקשישים. באילו הטבות מדובר ומה השינויים שבוצעו? כל הפרטים לפניכם.

זכויות הקשישים חוק ההסדרים

מה הוא חוק הסדרים?

חוק ההסדרים הוא חוק אותו יזם משרד האוצר (זאת בשונה מחוקים אחרים) והוא נחקק לראשונה בשנת 1985. החקיקה נעשתה מתוך החלטה שהתבססה על מצב חירום, לאור המשבר הכלכלי בו הייתה שרויה המדינה, כאשר המטרה הייתה לייצב את המשק. מאז בכל שנה מוגש לכנסת חוק ההסדרים בחפיפת זמנים להחלטות לגבי תקציב המדינה.

המהות של החוק היא בעצם לתקן או לבטל חוקים שונים, ובמסגרתו מוצעים שינויים בתחומים רבים המשפיעים על המדיניות הכלכלית של ישראל, ולכן הוא כולל מאות סעיפים שונים. היתרון של החוק טמון בכך שבמקום להגיש הצעת חוק נפרדת על כל נושא, מאחדים את כל השינויים ביחד ומגישים את הצעה אחת. בחוק ההסדרים האחרון ישנם לא מעט סעיפים הנוגעים לעולם הנדל"ן ומשפיעים בין היתר על ההתחדשות העירונית בישראל בייחוד ב2023.

איזה תיקון עברו זכויות הקשישים?

עד כה בפרויקטים של פינוי בינוי קשישים נהנו מהטבות שקבעו כי קשיש לא יכול להיחשב כדייר סרבן ולכן לא ניתן להגיש נגדו תביעה למפקח על הבתים המשותפים, וכעת התיקון בחוק ההסדרים של 2023 מעניק הטבות דומות גם לקשישים בפרויקטים של תמ"א 38.

חשוב לציין כי זה רלוונטי כל עוד לא הציעו לדייר הקשיש אחת מהחלופות הקבועות בחוק – ביניהן קבלת שווי דירת התמורה בכסף, מכירת הדירה ליזם או קבלת דירה בשווי הדירה בפרויקט. עוד על פי החוק – היזם בפרויקט של פינוי בינוי מחויב לדאוג עבור הקשישים לדירה אחרת עוד טרם תחילתו של הפרויקט.

שינוי נוסף שבוצע הוא הפחתה של הגיל המוגדר כקשיש בפרויקטים של תמ"א 38, כך שאוכלוסייה רחבה יותר תהיה זכאית להטבות. בעבר ההטבות היו עבור מבוגרים מגילאי 80 ומעלה וכעת הוא ירד לגיל 75 ומעלה.

נקודה נוספת בה נוגע תיקון החוק היא המיסוי. בעקבות השינויים בחוק ההסדרים החלופות המוצעות לקשישים יהיו פטורות ממס ובנוסף אם הם יקבלו החלטה למכור את הדירה ליזם ולקבל תמורה לא יגבו מהם היטל השבחה בעת ביצוע המכירה. אגב, הטבות המס יהיו רלוונטיות לא רק לקשישים אלא גם לחולים סיעודיים וגם לפרויקטים באזורי הפריפריה.

המשמעות של תיקון זה עבור הקשישים

פרויקטים של התחדשות עירונית אמנם מאוד מבוקשים בקרב מרבית האנשים כי הם מבטיחים דירה משופצת עם ממ"ד או דירה בבניין חדש שעומד בתקנים המחמירים ביותר ועמיד בפני רעידות אדמה אבל עבור אוכלוסיית הקשישים לפעמים מדובר בחוויה קשוחה שכרוכה בשינויים בלתי רצויים, זאת מכיוון שבגילם לשנות את אורח החיים המוכר ולצאת לדרך מטלטלת וארוכה זה לא פשוט. החוק החדש לא רק דואג שההתמודדות עם פרויקט התחדשות עירונית תהיה קלה יותר אלא גם מספק להם אפשרות לסרב ולא להשאיר פתח לתביעות, במידה והם לא מקבלים אלטרנטיבות נוחות.

משרד עורכי דין ונוטריון של אמיר שטיינהרץ ושות' מלווה פרויקטים רבים של התחדשות עירונית ברחבי ישראל ובעל ניסיון עשיר בכל הנוגע לעולם המקרקעין. המשרד דוגל בערכי אמינות, שקיפות ועדכניות ומבטיח לקוחותיו תהליך בטוח ומקסום זכויות.

אמיר שטיינהרץ ושות' - משרד עורכי דין מקרקעין ותמ"א 38
28 אוג, 2023
'אמיר שטיינהרץ'

עו"ד שטיינהרץ, מייסד המשרד, הינו עורך דין ונוטריון בעל וותק של כ-15 שנה בדיני מקרקעין ונדל"ן.

השאירו תגובה

    03-381-9876
    wemake whatsapp היי, צריך עזרה?
    משרד עורכי דין אמיר שטיינהרץ wemake whatsapp
    wemake chat שלום

    wemake chat ?איך אפשר לעזור
    תחילת שיחה
    Powered by wemake